Moleküller arasında bağların olduğunu ve bu bağların elektrik kuvvetleri tarafından sağlandığını hepimiz biliyoruz. Uyum ve yapışma adı verilen iki temel kuvvetten, özellikle fizik, kimya ve hatta mühendislik olmak üzere birçok alanda sıklıkla bahsedilir. Kohezyon ve yapışma sesi aynı Ancak birbirlerine sadece isim olarak değil, özellik olarak da benzedikleri için çoğu zaman karıştırılmaktadır.
En genel anlamıyla kohezyon ve adezyon, moleküller arasında bir bağ oluşturan kuvvetlerdir. Bununla birlikte, kohezyon, aynı tip moleküllerin birbirini çekmesidir, adezyon ise farklı tipteki moleküllerin çekiciliğidir. Molekül, bağ, çekim gibi kavramları karıştırmayın çünkü her iki kuvvet türünün de örneklerine günlük hayatta rastlıyoruz. Gelin adezyon nedir, adezyon ne demek, aralarındaki farklar nelerdir Sık sorulan soruları örneklerle değerlendirin.
Uyum ve yapışma nedir, fark nedir?
uyum nedir?
Aynı türden moleküllerin elektriksel çekimi sonucu oluşan bağa kohezyon denir. Yapışmanın en ünlü örneği su damlalarıdır. Sayısız su molekülü, birbirlerine uyguladıkları elektriksel etki sonucunda birbirine bağlanır ve böylece çıplak gözle görülebilen su damlacıkları meydana gelir.
Her molekül tipinin yapışma gücü farklıdır. su, cıva ve zeytinyağı gibi sıvılardaki moleküller. yapışma gücü farklıdır, görünür sonuçlar verir. Sıcaklık arttıkça moleküller daha fazla hareket eder ve kohezyon azalır. Benzer şekilde, iki farklı madde birbiriyle karıştırıldığında, moleküller açıldığı için kohezyon tekrar azalır.
yapışma nedir?
Farklı türdeki moleküllerin elektriksel çekimi sonucu oluşan bağa adhezyon denir. yapıştırıcı gücü katılarda ve sıvılarda açıkça görüyoruz bununla birlikte, gaz molekülleri birbirinden oldukça uzakta olduğundan, kohezyon kuvveti son derece küçüktür. Yapışma mukavemeti, etkileşime giren malzemelerin tipine bağlıdır.
Lastik bantlar, bant ve yapıştırıcı gibi öğeleri düşünün. Bu maddeler hemen hemen her kuru yüzeye yapışır, bu nedenle yapışma gücü yüksektir. Yapışma gücü en az olan malzemelerden biri de hepimizin bildiği Teflondur. Teflon yapısı gereği hemen hemen hiçbir maddenin kendisine yapışmasına izin vermez. Su geçirmez olarak tabir edilen ve suyun üzerlerinde durmadan akmasını sağlayan kumaş çeşitleri de çok düşük yapışma gücüne sahiptir.
Kohezyon ve yapışmanın birlikte ele alındığı bir örnek:
Bahar mevsimini düşünün. Sıcacık evinizden yağan yağmuru seyretmekten keyif aldınız. Sonra yağmur durdu ve sen dışarı çıktın. En yakın ağacın yaprağına baktığınızda yere düşmedi ama kesinlikle yaprağa düşmedi, su damlası düşmek Gördün mü. İşte hem uyum hem de yapışmanın bir örneği.
Sayısız su molekülü bir su damlası oluşturmak için bir araya geldi çünkü benzer su molekülleri Birbirlerine uyguladıkları elektriksel çekim yoluyla bir bağ oluşturdular. Su damlası yapraktan kaymadı çünkü farklı yaprak molekülleri ve su molekülleri birbirlerine uyguladıkları elektriksel kuvvet nedeniyle bir bağ oluşturdular.
Aynı türden molekülleri birbirine bağlayan elektriksel kuvvet uyum bu bağlantıyı çok daha uzun süre devam ettirebilir. Ancak farklı molekül türlerini birbirine bağlayan elektriksel kuvvet olan adezyonun süresi çok daha kısadır. Cam üzerinde kalan yağmur damlaları, banyodan sonra damlaların ayna üzerinde birikmesi gibi birçok başka olay da kohezyon ve yapışma örnekleri olarak gösterilebilir.
Kohezyon ve yapışma her maddenin içinde mi yoksa arasında mı oluyor?
Kohezyon, farklı oranlarda da olsa, aynı tip moleküllerden oluşan her maddede, farklı maddeler araya girene kadar meydana gelir. Söz konusu uyum bazen çıplak gözle görülebilen yapılar oluşturmasa bile orada. Ancak farklı molekül türlerinden oluşan herhangi bir maddede güçlü bir yapışma olduğu söylenemez.
Teflon, su yalıtımı gibi şeyleri bir kenara koysak bile. her zaman güçlü tutuş hakkında konuşmak imkansız. Bir bardağa damlayan cıva, zeytinyağı ve su damlalarını hayal edin. Her malzemenin cam yüzeyine ve birbirine uyguladığı elektriksel çekim kuvveti farklı olacaktır. Yani bazıları hızlı akacak, bazıları yavaş akacak.
Sıvı bir maddenin katı bir yüzeyi nasıl ıslatacağının en temel formülü şu şekildedir; yapışma kuvvetinin yapışma kuvvetinden büyük olduğu durumlarda sıvı yüzeyi ıslatır. Yani dış yüzeyin malzemesinin yapıldığı malzemenin molekülleri sıvının moleküllerini birbirinden daha kuvvetli çekerse yüzey ıslanır.
Uyum ve yapışmanın temel özelliklerindeki farklılıklara bakalım:
- yapışma;
- En az iki farklı molekül veya madde arasında oluşur.
- Su molekülleri ve ksilem kapları arasında her zaman çekici bir kuvvet vardır.
- Kılcal hareketler ve sıvının oluşturduğu kavisli yüzey, yapışmanın en önemli etkileri arasındadır.
- Yapışmanın ana nedeni, iki farklı molekül arasında oluşan elektrostatik ve mekanik kuvvettir.
- Güçlü yapışma kuvvetinin bir sonucu olarak, sıvı tüm yüzeye yapışabilir.
- uyum;
- En az iki benzer molekül veya madde arasında oluşur.
- Yapışkan kuvveti en sık su molekülleri arasında görüyoruz.
- Yüzey gerilimi, kılcal hareket ve sıvının oluşturduğu kavisli yüzey, kohezyonun en önemli etkileridir.
- Bağlanmanın ana nedeni hidrojen bağı ve van der Waals kuvveti adı verilen bir çekimdir.
- Güçlü kohezyon kuvvetinin bir sonucu olarak, akla gelebilecek her yüzeyde damlacık oluşumu görülebilir.
Kohezyon ve yapışma adı verilen iki kuvvet, moleküllerin birbirlerine uyguladıkları çekim sonucunda oluşturdukları bağlardır. ana özellikler ve farklılıklar genel olarak böyle. Maddeyi incelediğimizde her iki kuvvetin de çok benzer temel özelliklere sahip olduğunu ancak aynı zamanda çok temel farklılıkları olduğunu görebiliriz.
Doğada nereye bakarsak bakalım, uyum ve yapışma ile karşılaştığımızı görebilirsiniz. Özellikle Düşük bağ kuvvetine sahip durumlar insan yapımı nesnelerde bulunur. Bu açıdan baktığımızda, insanın en temel doğa yasalarına bile aykırı maddeler üretebilecek düzeyde olduğunu söyleyebiliriz.
Aynı ve farklı moleküllerin birbirlerine uyguladığı çekim kuvveti sonucu oluşan bağlar. adezyon nedir, adezyon ne demek, aralarındaki farklar nelerdir Sık sorulan soruları örneklerle açıkladık.