Çevresel felaketlerin günden güne arttığı bu dönemde, denizlerdeki müsilaj sorunu da can sıkmaya devam ediyor. Özellikle de Marmara Denizi’ni etkisi altına alan müsilaj, denizdeki canlılığa zarar verdiği gibi dolaylı olarak insanlara da zarar veriyor. Genel olarak küresel ısınmanın etkisiyle oluşan müsilaj son durum özelinde etkinliğini hala korumaktadır. Peki Marmara Denizi’ndeki müsilaj bize gelecek hakkında neler söylüyor? Gelin buradaki müsilaj durumuna ve yarattığı tahribata bir göz atalım.
Marmara’daki Müsilaj Ne Oldu? Müsilaj Son Durum
Marmara Denizi’ndeki müsilaj, 2021’in yaz aylarında oldukça etkiliydi. Öyle ki deniz yüzeyi tamamen müsilajla kaplandı ve güneş ışığı derinlere yeteri kadar inemedi. Bu durum, deniz içerisindeki canlılara büyük zararlar verdi. Şimdiden Marmara Denizi’ndeki yeni keşfedilen tür sayısının 21’e kadar düştüğü belirtilmektedir. Yalnızca 3 yıl önce bu sayı 200’e yakın bir değerdeydi. Yani müsilaj, denizlerdeki canlı çeşitliliğine doğrudan zarar vermektedir.
Müsilaj son durum için etkinliğini kaybetmeye başlasa da, hala deniz yaşamı için büyük bir tehdit. Zira küresel ısınma ile artan deniz sıcaklığı, ileri yıllarda müsilaj oranının daha da yüksek boyutlara çıkmasına neden olabilir.
Marmara’daki Müsilaj Azaldı mı?
Güncel veriler, Marmara Denizi’ndeki müsilaj miktarının bir miktar azaldığını göstermektedir. Bu miktarın azalmasındaki en büyük pay sahibi ise bakterilerdir. Müsilajı parçalayan bakteriler, denizin bir kısmını bu zararlı yapıdan arındırmaktadır. Ancak bu durumda bakteri biyokütlesi de artış göstermektedir. Yani müsilaj son durum içerisinde azalsa da, yerini daha büyük tehlikeye bırakmaktadır.
MAREM Proje Lideri Hidobiyolog Levent Artüz, bu konuda çarpıcı bir açıklamada bulundu. Ona göre esas sorun denizlerdeki müsilaj değil. Zira Marmara Denizi’nde müsilaj oluşumunun ana kaynağı, denizin aşırı kirli olması. Uzun vadede bakıldığında ise müsilajın tek sorun olmayacağı aşikar görünüyor. Zira kirlenen deniz, içerisinde büyük bir bakteri biyokütlesi taşıyor ve bunu temizlemek hiç de kolay değil. Bu konuda Marmara Çevresel İzleme Projesi (MAREM) başta olmak üzere pek çok proje, çalışmalarına devam etmektedir.
Sonuç olarak, Marmara Denizin’deki müsilaj son durum için büyük bir tehlike olmaktan çıktı. Ancak yerini daha tehlikeli bir bakteri biyokütlesine bıraktı. Uzun vadede ise bu kirlilik, deniz yaşamını tamamen tehlikeye sokabilir.
Bizi Takip Twitter’dan Edin
76 Comments
Leave a Reply