Microsoft’un Activision Blizzard anlaşması, oyun tarihinin en büyük satın almalarından biri gibi görünüyor. Anlaşmaya bir onay daha geldi.
Son dönemde oyun dünyasını kasıp kavuran Microsoft'un Activision Blizzard'ı satın alması gündemdeki yerini koruyor. Şirket geçtiğimiz günlerde Avrupa Birliği'nden onay almasına rağmen, İngiltere Rekabet ve Ticaret Komisyonu satın alma işlemini onaylamadı. Ancak şimdi Microsoft'un konumunu güçlendirebilecek yeni bir karar geliyor. Gelin haberin detaylarını birlikte öğrenelim.
Microsoft, Activision Blizzard'ı satın almak için Çin'den onay aldı!
Microsoft'un 69 milyar dolarlık dev bir anlaşmayı hayata geçirebilmesi için birçok ülkede düzenleyici otoritelerin onayını alması gerekiyor. Birkaç gün önce Avrupa Birliği komisyonundan onay alan şirket, nihayet Çin Piyasa Düzenleme Komisyonundan güzel bir haber aldı.
Seeking Alpha'ya göre, Çin Pazarı Düzenleme Komisyonu, ayrıntılı incelemenin ardından anlaşmaya koşulsuz onay verdi. Brezilya, Suudi Arabistan, Şili, Japonya, Sırbistan, Güney Afrika ve Ukrayna anlaşmayı çoktan onaylamış olduğundan Birleşik Krallık, Microsoft'un tek engeli gibi görünüyor.
ABD komisyonunun henüz nihai bir karar vermediği göz önüne alındığında, Microsoft'un iki komisyonu ikna etmesi gerektiği açık. Birleşik Krallık Rekabet ve Ticaret Komisyonu daha önce Microsoft'tan Activision Blizzard'da yalnızca belirli bir hisseyi satın almasını şart koşuyordu. ABD'li düzenleyiciler bunu incelemeye devam ediyor.
Bu anlaşmanın neden bu kadar onaya ihtiyacı var?
oyun Microsoft'un dünyanın en büyük anlaşmalarından biri olarak öne çıkan Activision Blizzard'ı satın alması, sektördeki birçok oyun şirketi tarafından oldukça riskli görülüyor. Anlaşmanın en büyük rakibi diyebileceğimiz Sony, anlaşmayı rekabete aykırı gördüğü için anlaşmanın hukuki sürecinde aktif rol oynuyor.
Call of Duty ve diğer Activision-Blizzard oyunları oyun sektöründe çok büyük yer tuttuğu için firmalar bu oyunların Microsoft tekelinde kalmasını istemiyor. Bu nedenle, birbiri ardına açılan davalardan sonra sözleşme, iflas kurumları tarafından kontrol edilir.
Microsoft ise bu şirketlerin sorunlarını çözmek için pek çok taviz vermeye hazır. Örnek olarak şirket, Call of Duty'yi PlayStation'da en az 10 yıl daha tutmak için Sony ile bir anlaşma teklif etti. NVIDIA ile yapılan bu anlaşmanın ardından birçok Microsoft oyununun GeForce Now'a ekleneceği duyurulmuştu.
Sonuç olarak Microsoft, bu anlaşmanın gerçekleşmesi durumunda Call of Duty oyunlarının Xbox Game Pass'e ekleneceğini daha önce duyurmuştu. Yaklaşık 1,5 yıldır devam eden ihale sürecinde son aşamaya geliniyor. Satın alma için kesin bir tarih verilmezken, kararların onaylanması halinde sürecin birkaç ay içinde tamamlanması bekleniyor.
Peki siz bu haber hakkında ne düşünüyorsunuz? Düşüncelerinizi yorumlar kısmında bizimle paylaşmayı unutmayın.
fırsat ürünleri
ayrıntılara bakınız
ayrıntılara bakınız