in ,

Okuduğunuz eser üzerinde daha fazla kontrol sahibi olmak istiyorsanız, hangi “metin türlerini” bilmeniz gerekir ve bunların özellikleri nelerdir?

Okuduğunuz eser üzerinde daha fazla kontrol sahibi olmak istiyorsanız, hangi "metin türlerini" bilmeniz gerekir ve bunların özellikleri nelerdir?




Her biri kendi kuralları ve ifadeleri olan toplam 7 tür metin vardır. Okuduğunuz eserlerin her biri bu tür metinlere göre yazılmıştır. Sık sık ve keyifle okumayı seviyorsanız, hangi tür metinleri bilmeniz gerektiği ve özelliklerinin neler olduğu ile ilgili soruları yanıtladık.

Türk edebiyatında pek çok metin türü vardır. Ancak her metin türünü diğerlerinden ayıran özellikler ve ayrıntılar vardır. Edebiyatımızdaki önemli yazarların eserleri de dahil olmak üzere bugüne kadar okuduğumuz eserlerin çoğu bir tür metinle yazılmıştır. Özellikle lise çağında gördüğümüz dil anlatım derslerinde neredeyse tüm yıl anlatılır. Metin türleri Nedenözellikler nelerdir Sorularınızı sizler için yanıtladık.

Yukarıda da belirttiğimiz gibi, edebiyatımızda metin türleri büyük önem taşımaktadır. Okuduğunuz eserde ne tür metinler yazıldığını bilmek, eseri ve yazarı daha iyi tanımanızı da sağlayacaktır. Ancak metin türlerini iyi bildiğinizde, okumaktan hoşlandığınız eserleri seçmeniz daha kolay olacaktır. Dilerseniz lafı fazla uzatmadan metin türleri nelerdir, özellikleri nelerdir Soruyu cevaplayalım.

Metin türleri nelerdir?

Roman, öykü, masal, makale, deneme, fıkra ve eleştiri. 7 adet metin türü. Bu metin türlerinin her birinin kendine has özellikleri ve kuralları vardır. Bu sayede okuduğunuz romanın nasıl yazıldığını kolayca anlayabilirsiniz.

Favori: Roman

Roma

Roma Türün oldukça geniş bir okuyucu kitlesi var. Özellikle akıcı, birbirine kenetlenmiş cümlelerle yazılmış bir roman bulursanız doyamazsınız. Ancak metin türleri arasında en çok tercih edilen metin türünün roman olduğunu hatırlamakta fayda var. Romanlar çoğunlukla hayat hikayeleridir. Yani bir romanın konusu, çevrede meydana gelebilecek herhangi bir olay olabilir. Örneğin Ahmet’in kişiliği etrafında dönen olaylardan bahsedebiliriz.

Diğer metin türlerinin romanları detayları ile biliyorlar. Yani romanlarda ele alınan konu en ince ayrıntısına kadar anlatılır. Romanlarda olay örgüsü çok önemlidir. Başka bir deyişle, romanlarda ana olay dışında gerçekleşen olayların ana olay sonucunda tekrar bir araya geldiğine sıkça rastlanır. Roman, genellikle bir kişinin etrafında dönen olayları ele aldığı için birçok karaktere sahip bir türdür.

Kısacası, daha net: tarih

hikaye kitabı

Roman, konusu çok uzun olduğu için okunması çok zaman alan bir tür. Ancak, daha kısa kitaplar okumak istiyorsanız Öykü Kitapların türünü de seçebilirsiniz. Daha önce yaşanmış veya yaşanabilecek tüm olayları kısa ve net açıklamalarla ortaya koyan bu metin türü yalnızca bir olayla ilgilidir. Yani, genellikle olayın etrafında küçük olaylar yoktur. Olay ve konu tek bir yerde toplanmıştır.

Kısa öyküleri romanlardan ayıran bir diğer sorun da, karakterler. Yukarıda da belirttiğimiz gibi romanlarda oldukça fazla sayıda karakter bulunurken, hikayede bunun tam tersi söz konusudur. Hikâye türündeki metinlerde karakterler çok az ve öz olmasına rağmen çok fazla karakter yoktur.

Hayal Gücünün Sınırlarını Zorlayın: Bir Peri Masalı

hikaye kitabı

Biraz da hayal gücüne odaklanan bir metin türü olan tabloya gelelim. Hikaye, yazarın hayal gücünü tamamen genişletecek temalar yaratır. Yani masallarda anlatılan karakterlerin ve temaların çoğu genellikle kurgusal. Okuyarak kolayca anlayasınız diye hiçbir şekilde gerçeği yansıtmamaktadır. Masallar, çok yaratıcı olmasına rağmen, genellikle tarih veya yer belirtmez. Örneğin masallarda “bu yıl orada” gibi cümleler bulamayabilirsiniz.

Masal kahramanları genellikle sıradan insanlar değildir. Böylece uçabilirler, gözleri parlar ve çok daha fazla yaratıcılığa sahiptirler. Masalların temaları aslında birbirine çok benzer. Bu yüzden çoğu peri masalında iyiler her zaman kazanır ve elbette kötüler kaybeder.

Ve böylece her şey açık: Makale

makale

Gerçekliğe en yakın ve en net sonuçlara dayalı metin türünü arıyorsanız, makale sadece senin için. Bir makale, ana konuyla ilgili herhangi bir şeyi açık ve net bir şekilde sunmak, yorumlamak veya desteklemek için kullanılır. birçok makale gevrek ve ince Bu bir tür hikaye anlatımıdır. Yani gerçekçi olmayan konulara makalelerde yer verilmemektedir.

Odaklanılan konu hakkında en net sonucu ortaya çıkarmaya çalışır. Bir makale yazmak için belirli konulara ihtiyacınız yoktur. Örneğin, düşünürseniz şapka hakkında bile. makale yazmak Başlayabilirsin. Yeter ki bu tür hikaye anlatıcılığının gerektirdiği kuralları ortaya koy. Makaleler ayrıca gazete ve dergi gibi yayın organlarında yayınlanmaktadır.

Sert ve hızlı kurallara ihtiyacınız yok: denemeyin

çevrimiçi kitap

Daha az kuralla daha rahat bir şey bulmak istiyorsanız denemek Bir tür seçmelisiniz. Deneme, kuralsız ve sonuçsuz yazılan bir metin türüdür. Aslında deneme türlerini ön plana çıkaran bir özelliği var. Çoğu deneme türünde, bu makaleyi yazan yazar genellikle kendi kendine konuşur. Başka bir deyişle, yazarın cümleler arasında sürekli kendiyle çeliştiğini görme olasılığının oldukça yüksek olduğunu söyleyebiliriz.

Deneyleri öne çıkaran bir diğer özellik ise oldukça açıkçası yazılı. Yani yazı normal ve ciddi olmasına rağmen yazı samimi bir dille yazılmıştır. Makalede anlattığınız konuyu kanıtlamanız gerekmemektedir. Söylemekte tamamen özgürsünüz.

Sanki seninle konuşuyormuşum gibi: Anekdot

gazete okuyan adam

Bir deneme gibi oldukça samimi ve kullanışlı bir metin türü olan fıkralara geçelim. Okuyucuya başından geçen bir olayı ya da olayları samimi bir dille aktarmak için fıkra yazan yazar türüdür. fıkra anlatkendine has bir anlatım tarzı vardır. Tıpkı deneme gibi, bu da kanıt gerektirmeyen bir tür. Günümüzde gazete veya dergilerin ayrı başlıklarında fıkralara sıklıkla rastlayabilirsiniz.

Fıkraları ön plana çıkaran özelliği ise okuyucunun önünde olmasıdır. sohbet ediyormuş gibi yazılmalıdır. Yani bir fıkra okurken kendinizi o olayın içinde hissedebilir ve zihinsel olarak hayal edebilirsiniz.

Objektif olmak: Eleştiri

kitap

Yazı türleri arasında belki de en önemlisi olan eleştiriye geçelim. eleştiri, çok ciddiye alınması gereken kuralları olan bir metin türüdür. Eleştiri, önceden yazılmış bir eserin iyi veya kötü yönlerinin en ince ayrıntısına kadar dikkatle ele alınmasıdır. Örneğin, X yazarının XX eserinin bir incelemesini hazırlayacaksınız. Bu incelemeyi hazırlarken mümkün olduğunca objektif olmalısınız. Bu sayede işin iyi veya kötü yönlerini çok daha iyi tespit edebileceksiniz.

Eleştirmenler, daha önce yazılmış içeriğin doğru veya yanlış kısımlarını yazara bildirir. Saf yan görünüm bir görev Eseri bu şekilde yorumlamaktan ve yanlış olduğunu düşündüğü kısımları yazmaktan doğar.

Senin için metin türleri nelerdir, özellikleri nelerdir Sorularınızı yanıtladık. Edebiyatımızda en yaygın 7 metin türü vardır. Bazıları kurallara dayalı, bazıları ise daha özgür ve samimi bir anlatıma sahip. Metin türlerini bildiğinizde, okuduğunuz eserlerin hangi tür metne ait olduğunu anlamanız daha kolay olur. Metin türleri hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarda bizimle paylaşmayı unutmayın.

Source link

What do you think?

Bir yanıt yazın

Need for Speed ​​​​Unbound ön siparişe açıldı!

Need for Speed ​​​​Unbound ön siparişe açıldı!

eFootball 2023'e yeni bir oyun modu eklendi!

eFootball 2023’e yeni bir oyun modu eklendi!