in ,

Katı hal pillerle donatılmış Honda modelleri 2030’da 1.000 kilometreye kadar menzil sunacak






Katı hal pillerle donatılmış Honda modelleri 2030'da 1.000 kilometreye kadar menzil sunacak




Tam boyutu görün


Geçtiğimiz haftalarda yeni nesil katı hal pil üretim hattını tanıtan Honda, bu alandaki çalışmalarına hız verdi. Japon üretici, geliştirdiği pillerin sağladığı menzil değerleri hakkında etkileyici rakamlar paylaştı.

Honda, yeni nesil pillerle donatılan ilk elektrikli otomobillerin 2030 yılına kadar tek şarjla 1.000 kilometreye kadar menzil sağlayacağını söylüyor. 2040 yılına gelindiğinde ise menzil değerleri 1.250 kilometreye çıkacak. Son zamanlarda Çinli Chery de katı hal pili kullanarak 1.500 kilometrelik menzil hedefini paylaştı. Görünüşe göre katı hal pillerle standart menzil 1.000 kilometreden fazla olacak.

Honda’nın yeni nesil katı hal pilleri yalnızca menzil endişesini ortadan kaldırmakla kalmayacak, aynı zamanda sıvı lityum iyon pillere göre %50 daha küçük, %35 daha hafif ve üretim maliyetinin %25 daha düşük olmasıyla da öne çıkacak. Ayrıca boyutlarının, ağırlığının ve maliyetinin 2040 yılına kadar daha da azalacağı belirtiliyor. Katı elektrolit içeren hücrelerin piyasadaki mevcut hücrelere göre daha güvenli olacağı ve çok daha hızlı şarj hızlarını kabul edebileceği de doğrulandı.

Madalyonun diğer yüzü: üretim zorlukları




Katı hal pillerle donatılmış Honda modelleri 2030'da 1.000 kilometreye kadar menzil sunacak




Tam boyutu görün


Tüm bunlar umut verici olsa da Honda yetkilileri, katı hal pillerin kullanılabilir hale getirilmesinde önlerinde bazı engellerin bulunduğunu gizlemedi. Daha da önemlisi şirketin şu anda üzerinde çalıştığı prototip hücreler herhangi bir araçta kullanılamayacak kadar küçük. Konuya ilişkin şirket tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“İşte bu nedenle boyut ve seri üretimle ilgili sorunları en hızlı şekilde tespit edip çözmek için bu pilot hattı oluşturduk. Batarya prototipimizi 100 kat büyütmemiz gerekiyor. Seri üretim aşamasına nasıl taşıyacağımız üzerinde çalışıyoruz.”

Diğer sorunlar üretim süreciyle ilgilidir. Seramik ara parçalar oldukça kırılgan bir yapıya sahiptir. Bu nedenle üretim sırasında çatlayan dendritlerde kısa devreye neden olabilir. Ayrıca üretim için tesisteki nem seviyesinin düşük tutulması gerekmektedir. Bu genellikle büyük ekipman ve büyük miktarda enerji gerektirir.

Honda bu zorlukların üstesinden gelebileceğine inanıyor. Şirket, elektroliti kompakt ve eşit bir katmana sıkıştırmak için roll-press teknolojisini kullanacak. Elektrolit macunu, geleneksel lityum iyon hücrelerinde kullanılan yöntemden üç kat daha hızlı olduğu söylenen sürekli karıştırma yöntemiyle üretilecek. Japon üretici aynı zamanda nem seviyesini düşük tutmak için bir paketleme yöntemi de kullanacak. Bu, tek bir odada büyük miktarda havanın ısıtılması veya soğutulması ihtiyacını ortadan kaldırdığı için enerji maliyetlerini azaltacaktır.



























Source link

What do you think?

Amiral gemisi katili OnePlus Ace 5 duyuruldu!

Amiral gemisi katili OnePlus Ace 5 duyuruldu!