in ,

Türkiye’nin jeotermal enerji kapasitesi 1,7 GW’a ulaştı




Türkiye'nin jeotermal enerji kapasitesi 1,7 GW'a ulaştı




Tam boyutu görün


Türkiye yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı konusunda önemli adımlar atmaya devam ediyor. Jeotermal Enerji Santrali Yatırımcıları Derneği (JESDER) Başkanı Ufuk Şentürk, Türkiye’nin Jeotermal enerji Kurulu kapasite 1726 megavat (veya 1,7 GW) değerine zaten ulaşıldı. Türkiye’nin jeotermal enerji potansiyelinin 5 bin megawatt (veya 5 gigawatt) seviyesinde olması dikkat çekiyor.

Jeotermal enerjide hedef artıyor

Centurk, 2024 yılının sonuna doğru 35 megawatt kapasiteli iki yeni enerji santrali Uygulamaya geçti ve Bu ay başka bir elektrik santrali İşletmeye açılmasının beklendiğini duyurdu. Bu gelişmeler, jeotermal enerjide sektörümüzü ve ülkemizi bir adım daha ileriye taşıyacak maliyetli adımlardır ve bunu 40 yıllık yolculuğumuzun bir nimeti olarak görüyoruz.” Şentürk, büyümenin sadece kapasite artışı anlamına gelmediğini, jeotermal enerjinin Türkiye’nin enerji çeşitliliği ve sürdürülebilirliği açısından da hayati önem taşıdığını vurguladı.

Jeotermal enerjinin sadece elektrik üretmekle sınırlı olmadığına dikkat çeken Şentürk, bu kaynakların Ayrıca sera ve konut ısıtmasında Etkin kullanmanın önemine değindi. Tarım ve Orman Bakanlığı destekleriyle başlatılan tarıma dayalı ihtisas organize sanayi bölgesi projelerinin tarımsal ısınma alanında büyük potansiyel sağladığını belirtti.

“Bu gelişmeye rağmen özel sektörün TDİOSB kurullarına kurucu üye olamaması ve çeşitli muafiyetlerden yararlanamaması, seracılık konusunda sektörü bir kısır döngüye sokuyor. – Tüzel kişiler – kaynaklara sahip Jeotermal Enerji, kurucu üyeleri olarak bu bölgelerde gerekli jeotermal suyu temin etmekte zorluk çekmekte ve özellikle jeotermal enerji alanında jeotermal kaynaklara sahip özel yatırım şirketlerinin önünün açılması gerektiğine inanmaktadır. Tarımsal seralar.

Aktif olmayan petrol kuyuları dönüştürülebilir




Türkiye'nin jeotermal enerji kapasitesi 1,7 GW'a ulaştı




Tam boyutu görün


GAP bölgelerindeki atıl binalar Petrol kuyularının jeotermal enerjiye dönüştürülmesi Seralarda ve konut ısıtmasında kullanımının yeni dönemde önemli bir çalışma alanı olabileceğini kaydeden Şentürk, bu tür projeler sayesinde jeotermal enerjinin farklı sektörlerde kullanımının artırılabileceğini ve bölgesel kalkınmaya önemli katkı sağlanabileceğini ifade etti. gelişim.

Ekim 2024 sonu itibarıyla Türkiye’deki kurulu enerjinin kaynaklara göre dağılımı; Yüzde 28,1’i hidrolik enerji, yüzde 21,5’i doğalgaz, yüzde 19,1’i kömür, yüzde 10,9’u rüzgar enerjisi, yüzde 16,6’sı güneş enerjisi, yüzde 1,5’i jeotermal enerji ve yüzde 2,4’ü diğer kaynaklardan.

Türkiye, jeotermal enerji potansiyeli açısından Avrupa’da birinci, kurulu güç açısından ise dünyada dördüncü ülke konumundadır. Jeotermal kaynakların yüzde 90’ı düşük ve orta sıcaklıkta olup doğrudan uygulamalara (ısıtma, termal turizm, çeşitli endüstriyel uygulamalar vb.), yüzde 10’u ise dolaylı uygulamalara (elektrik enerjisi üretimi) uygundur. Türkiye’nin potansiyel jeotermal potansiyeli 35.500 MW, elektrik üretim potansiyeli ise 4.500 MW olarak tahmin edilmektedir.






kaynak

https://www.aa.com.tr/tr/enerjiterminali/elektrik/turkiyenin-jeotermal-enerji-kurulu-gucu-1700-megavati-asti/46140


https://enerji.gov.tr/eigm-yenilenebilir-enerji-kaynaklar-jeotermal#:~:text=T%C3%BCrkiye’nin%20muhtemel%20jeotermal%20%C4%B1s%C4%B1,4500%20MWe %20olarak%20tahmin%20edilmektedir.





















Source link

What do you think?

Apple 2nm işlemciye geçiyor: ancak fiyatı cüzdanınıza zarar verecek!

Apple 2nm işlemciye geçiyor: ancak fiyatı cüzdanınıza zarar verecek!