Bilim denilince sadece nesnel olarak ölçülebilenlere odaklanan doğa bilimleri yaklaşımı akla gelmez. Hayatta olup bitenleri farklı açılardan inceleyen sosyal bilimler de bilim adına bize çok şey anlatır. Bazıları bunun sosyal bilimlerin çok yönlü yönü olduğunu düşünüyor. taciz ve çalışmalarında rasyonel bir bakış açısı çizmek yerine sübjektif, son derece sübjektif bir pozisyon alabilir.
Ancak bir durum var ki hangi bilim dalına sahip olursanız olun, tez yazarken metodolojiyi takip etmeniz gerekiyor. Başka bir deyişle, metodoloji, bilimsel bir metin hazırlama aşamalarına uygun olarak, tezinizde öne süreceğiniz argümanları belirleyecektir. inşa edeceksin gösterir. Konuşma noktalarından bazıları, öne sürdükleri argümanlar için sosyal medyada da büyük ilgi gördü. O yüzden ilginizi çekeceğini düşünerek medyanın dilinden ilginç özetler toplamak istedik…
1) “19. yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu’nu ziyaret eden yabancı yazarların eserlerinden Osmanlı halk hayatından bir seçki” başlıklı, sadece içindekiler bölümünden oluşan bu tez.
Bu tez bir doktora tezidir ve tezi yazan kişi asistandır. Doç. Meriç Aybar. Tezin eleştirilmesinin nedeni, sadece bir içindekiler tablosundan oluşmasıdır. Ayrıca yazar tavsiyeleri hakkında yazar, akademik alıntı kuralları Bunu tam olarak belirtmemiş ve künye belirtmeden (yazar bilgisi) sadece sayfa numaraları şeklinde kaynak vermiştir. 2017 yılında olay sosyal medyada o kadar geniş yer buldu ki YÖK şu açıklamayı yaptı:
“Yükseköğretim Kurulu, kurulduğu günden bu yana üniversitelerimizde hiçbir şey yapmadı. akademik tez incelemesi kabul veya ret sürecine katılmamıştır. Tüm işlemler akademik özgürlük ve ilgili mevzuat çerçevesinde sadece tezin sunulduğu üniversitelerin ilgili enstitülerinden oluşan jüri tarafından yapılır.”
Tabii sıra sansasyonellik olunca tezin yazıldığı üniversite olan Atatürk Üniversitesi’nden bu konuda kapsamlı bir inceleme yapacaklarına dair bir açıklama geldi. Tez danışmanı ve Meriç Aybar, bunun bitmiş bir tez olmadığını söyledi. durumu düzelt dedi ki. Aibar, orijinal tezin 200 sayfadan uzun olduğunu söylüyor. Tez artık YÖK Tez sisteminde yer almamaktadır. Oldukça ilginç, değil mi?
2) “Astrolojik kişilik ve örgütsel bağlılık ilişkisi” başlıklı tez = İş yerlerinde sadık çalışanlar görmek isteyenler burçlarına göre kişileri işe almalıdır.
Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesi’nde hazırlanan söz konusu mezuniyet çalışması Bu tezin yazarı Janan Selvi, astrolojik kişilik ile örgütsel bağlılık arasında bir bağlantı olduğunu göstermeye çalıştı. Selvi, örgütsel bağlılığa yüksek değer veren örgütlerin, örgütün bağlılık duygusuna uygun su, toprak, hava ve ateş işaretlerini işe alması gerektiğini savunur. Aslında, bu argümanı desteklemek için anketleri kurumsal personele dağıtır ve bu anketlerdeki verileri sosyal bilimlerde kullanılan bir istatistiksel analiz programı olan SPSS’yi kullanarak analiz eder. Selvi’ye göre işverenler örgütsel bağlılık için su burçlarını (yengeç, balık, akrep) ve toprak burçlarını (boğa, başak, oğlak) işe almalıdır. Ne düşünüyorsun? Tezin tamamı buradan okunabilir.
3) Tez, gastronomi literatüründe yemeği ekmeğe sararak yemenin mantığı üzerine yazılmış bir tez olmadığı için yazılmıştır: “Durum Kültürünün Gaziantep Mutfağında Yeri.”
Gaziantep Üniversitesi Gastronomi Fakültesi’nde yazdığı bu yüksek lisans tezinin yazarı Esra Demircioğlu, tezin son bölümünde sarmanın Gaziantep mutfağına özgü olmadığını, Gaziantep kültüründe önemli bir yere sahip olduğunu belirtiyor. Bu tez sosyal ağlarda çok ilgi gördü.
İşte bu teze Twitter gündeminden gelen bazı ilginç tepkiler:
4) Sosyal medya kullanıcıları da Kurtlar Vadisi dizisi hakkında bir tez yazmakla ilgilendi. İşte özetler…
15 Mart 2022’de bir kullanıcı, YÖK özet sisteminde Kurtlar Vadisi ile ilgili 13 tez bulduğunu tweetledi:
Bazı kullanıcılar ilgilenebilir ve özetleri görmek isteyebilir, isteyenler 13 özet alabilir. buradan alınabilir.
Editörün Notu: Bu içindekiler bölümünde örnek olarak verilen tüm özetler, özellikle Kurtlar Vadisi ile ilgili özetler, birçok kişi tarafından konu ve başlık olarak ilgi çekici bulduğu için derlenmiştir. Bir tezi ilginç bulmak onu kötü yapmaz. Dolayısıyla bu içeriği tezin bir eleştirisi olarak değil, “oh, ne kadar ilginç bir şey var” bakış açısıyla yazılmış bir içerik olarak algılamakta fayda var.
Kaynaklar: YÖK ULUSAL TEZ MERKEZİ, Özgürlük, Vatan gazetesi, Yuklis, heyecan
muzlu magnolia
pileli sineklik | Bu yazı sayesinde pileli sinekliklerin uzun ömürlü olması için yapılması gereken bakım işlemlerini öğrendim. Bu bilgiler uzun vadede çok işime yarayacak.