in ,

Okula gitmeyi ilk kim düşündü: Modern eğitim ve okul sistemini kim, neden ve nasıl icat etti?

Okula gitmeyi ilk kim düşündü: Modern eğitim ve okul sistemini kim, neden ve nasıl icat etti?




“Eğitim şart!” Ünlü bir slogan oluşturacak kadar önemli olan okul ve eğitim sisteminin aslında eğitime değil disipline odaklandığını duymak çoğu insan için şaşırtıcı olacaktır. Okulu kim kurdu sorusunun cevabı aslında fabrikalarda çalışacak disiplinli işçi yetiştirmeyi hedefleyen bir kişiye işaret ediyor.

Anaokulu, anaokulu, ilkokul, ortaokul, lise, üniversite, hatta yüksek lisans ve doktora çalışmaları denilince eğitim hayatı sonsuz bir yolculuğa dönüşüyor. Peki neden? Kesinlikle eğitim için değil mi? okulu kim buldu Sadece belli bir yerde buluşarak bir şeyler öğrenebileceğimize mi karar verdiniz? Okulu kim buldu sorusunun cevabı Bu noktada biraz endişe verici olabilir çünkü okulların amacı eğitim değil disiplindi.

Bir bütün olarak düşünürseniz, modern eğitim sisteminin öğrencilere eğitim vermeyi değil, aslında belirli kurallar dahilinde disiplinli davranış sergilemeyi öğrettiğini görebilirsiniz. İyi mi? Bugünün dünyasında gerçekten her şey okulda öğretiliyor mu? William Treceder’ın Medium’daki bir makalesinden Okulu kim buldu sorusuna cevap Modern eğitim sistemine daha yakından bakalım.

Modern öncesi eğitim nasıldı?

eski okul, eski öğrenciler

1830’larda Amerika Birleşik Devletleri’nde günümüzün modern eğitim sistemi Horace Mann adında bir eğitimci Biraz da kuruluştan bahsedelim. Ancak modern öncesi eğitimin ne olduğunu da bilmemiz gerekiyor. Bildiğimiz okul sisteminden önce, Amerika Birleşik Devletleri gibi büyük ülkelerde bile nüfusun çoğunluğu tarım toplumu, yani toprak işleri ve fizik gücü ile tarla ve bahçelerde çalışan insanlardan oluşuyordu.

Bir tarım toplumunda eğitim çok kısaydı, en fazla birkaç yıl. Bu eğitim sürecinde çocuklar sadece kendi toplumlarında ihtiyaç duyulan şeydir. Temel bilgileri öğrendim. Okuma ve yazma, temel matematik, sosyal kurallar ve dini bilgiler; Modern öncesi okullarda öğretilen temel bilgilerden biriydi.

Elbette bu kadar bilgi hiç kimse için yeterli değildi ve nüfusun sadece %1’i gerçekten okuryazardı. Yine de kimsenin ekstra eğitime ihtiyacı yoktu. Öğretilenden daha fazlasını öğrenmek istiyorsanız, dini bir merkeze gidebilir, bir yerde bir kitap bulabilir veya toplumunuzdan sırtınızda bir çanta ile ayrılmaya cesaret edebilirsiniz. Bu durum iş hayatı için gerekli işçi sınıfını oluşturamadı.

Sanayileşmeden kaynaklanan okul ihtiyaçları:

Horace Mann

19. yüzyılın başlarında, sanayileşme neredeyse tüm dünyada ivme kazanıyordu. Ancak, çalışanlar artık eski tarım toplumunda olduğu gibi çalışmıyor, İşverenin talep ettiği saatlerde çalıştılar. Elbette bir tarım toplumunu işçi sınıfına dönüştürmek zor oldu. Güneş doğarken kalkıp tarlasında çalışan ve işi bittiğinde eve dönebilen bir insan, günün büyük bir bölümünde karanlık bir fabrikada çalışmak kolay değildir.

İşçi sınıfını disipline etmek gerekiyordu ve bu ancak modern bir eğitim sistemi, yani okullarla sağlanabilirdi. Horace Mann adlı bir eğitimci, İç Savaş sonrası ABD’de zaten kaotik olan okul sistemini başlattı. Okul sistemi aileler için de işe yaradı çünkü evdeki yaşlılar gündüzleri fabrikalar ve Çocuğa birinin bakması gerekiyordu. Şu anda okullar hayat kurtaran kurumlar haline geldi.

Modern eğitim sisteminde çocuklar, okulun temsil ettiği otoriteye saygı duyar ve Her istediğini yapmak zorundaydılar. İstedikleri zaman kalkmaları, istedikleri zaman okula gitmeleri, istediklerini okumaları, istedikleri zaman ödevlerini yapmaları ve hatta istedikleri zaman yatmaları gerekmektedir. Okul yetkisine tabi olan çocuk, büyüyüp işçi olduğunda da işvereninin yetkisine tabidir.

Modern eğitim sisteminin amacı nedir?

eski okul, eski öğrenciler

200 yıla yakın “başarılı” bir eğitim sisteminin dünya çocuklarına neler öğrettiğine yakından bakalım. Dersler 45 – 50 – 60 dakika sürer ve aralar nispeten kısadır. zihniniz, ruhunuz veya bedeniniz Kimse ondan işi yapmaya hazır olmasını beklemiyor. Yetkililer tarafından belirlenen ders ve çalışma saatlerine uymanız gerekmektedir. Onların izni olmadan tuvalete bile gidemezsiniz.

Ödevinizi veya size verilen projeyi yapmalısınız. komik mi buluyorsun kötü öğrenci veya kötü çalışan olduğunuzu gösterir. Bir ödevi veya projeyi tamamlarken, yol boyunca ne öğrendiğiniz önemli değildir. Ana şey zamanlamadır. Bu nedenle, bugün bile bir yetişkin her şeyi aceleyle, son dakikada yapar. İnsanları sürece değil, son teslim tarihine odaklanmaya zorlarlar.

Notlar, puanlar, reytingler, ödüller, ödüller için yaşıyoruz. En yüksek notları alması öğretilen bir çocuk ancak hayatı boyunca başarılı olacaktır. hükümet tarafından verilen en yüksek ödül olduğunu düşünüyor. Aynı çocuk tuhaf zamanlarda koşamaz veya oynayamaz. Yetkililer onu yerleştirirken saatlerce oturması gerekiyor. Bugün bile herkes 10.000 adım yürümenin hayati öneminden bahsediyor ama çocuklar dahil tüm insanlar saatlerce oturmak zorunda kalıyor.

William Treseder tarafından tanımlanan modern eğitim sisteminin amaçlarını kısaca özetleyelim; okullar otoriteye saygıyı öğretir, okullar dakikliği öğretir, okullar ölçüm sistemi tarafından yönlendirilir, okullar temel okuryazarlık ve temel matematik bilgisine odaklanır. Aslında modern eğitim sistemi çocukları sadece disipline eder ve eğitim bu sistemin sadece sınırlı bir parçasıdır.

Okulu kim buldu? Kredi verebilir ve unutabilirsiniz!

George Orwell, 1984

Okulu kim buldu? Horace Mann. Tamam, şimdi bu bilgiyi unutun. Bu bilgilerle ne yapacaksınız? Okullarda yıllar, sonra unutuyorsun sadece güç için ve sınavlarınızdan yüksek not almak için ezberlediğiniz bilgiler öğrenilmiştir. Ünlü tarihçi Emra Safa Gürkan’ın dediği gibi öğrenmeyi öğrenin.

Başarılı bir okul, öğrencilerine bir öğrenme sistemi öğreten okuldur. İhtiyacınız olan bilgiyi nasıl edinebilirsiniz? ve bu bilgiyi zihninizde işlemeyi öğrenmelisiniz. Aslında modern eğitim sisteminin öğretmesi gereken de budur. Horace Mann tarafından tasarlanan okul sisteminin son yıllarda artık çalışmadığının en büyük kanıtı, bugün dünyayı değiştiren dahilerin çoğunun, yetkililerin başarılı bulduğu okulların hiçbirinden mezun olmamasıdır. Bu insanlar bulundukları yere okulda aldıkları eğitime kattıkları sayesinde geldiler.

Otoriter okul sistemini henüz değiştiremeyebilirsiniz ama bu güne okulun size öğrettikleriyle geldiniz. kendini bir yetişkin olarak değiştirebilirsin ve en azından iş dünyasını bu otoriter yapıdan kurtarabilirsiniz. Sadece iki saat olarak planlandığı için iki saat verimsiz bir toplantı yapmayın, insanlara bireysel fikirlerini sorun ve düşünmelerini sağlayın, ilham alın ve başkalarına ilham verin, kalabalığa değil kişiye odaklanın ve saatlerce oturmayın. dahası, biraz yürüyüş herkese iyi gelecektir.

Okulu kim kurdu, modern eğitim sisteminin neyi amaçladığı gibi soruları Medium web sitesinde William Treseder’in yazdığı bir yazıda değerlendirdik. okul önemli ama Daha da önemlisi, insanlar kendi becerilerine göre gelişir ve hayatlarını en iyi şekilde yaşarlar.

Source link

Written by Değişik Adam

62 Comments

Leave a Reply

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

PUBG: Mobil popülerliğini kaybediyor!

PUBG: Mobil popülerliğini kaybediyor!

Samsung, 2023'te piyasaya sürülmesi beklenen Galaxy Z Fold 5 ve Galaxy Z Flip 5'in satışlarını zayıflatıyor

Samsung, 2023’te piyasaya sürülmesi beklenen Galaxy Z Fold 5 ve Galaxy Z Flip 5’in satışlarını zayıflatıyor