in ,

Üniversite sınavında baraj puanının kaldırılmasını uzmanlar nasıl değerlendiriyor?

Üniversite sınavında baraj puanının kaldırılmasını uzmanlar nasıl değerlendiriyor?




YÖK’ün dün açıkladığı Üniversite Eşik Puanının iptaline yönelik tepkiler gelmeye devam ediyor. Bu yazımızda eğitim alanındaki uzmanların mevcut durumla ilgili yorumlarını aktardık. Bakalım uzmanlar ne diyor?

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı geçtiğimiz günlerde çok tartışma yaratacak bir karar yayınladı. Bu karara göre daha önce üniversite sınavlarında TYT’ye 150, AYT’ye ise 180 puan veriliyor. eşik noktası yok ve sınav saatleri 135 dakikadan 165 dakikaya çıkarılacak..

YÖK’ün bu ani kararından sonra şimdi size bugünlerden birini anlatacağız. sistem nasıl çalışacak Eşik puanının kaldırılmasına yönelik mesajı aktardık ve sosyal medyadan gelen tepkileri topladık. Şimdi bu sıcak olaydan bir gün sonra eğitim danışmanları ve eğitim sendikaları konuyla ilgili görüşlerini paylaşmaya başladılar. Çoğunluk tarafından eleştirilen bu yeni barajsız sistemin farklı bir açıdan bakıldığında “öğrencilerin yararına” olacağını savunanlar da var. Gelin hep birlikte bakalım.

Çoğu uzman barajın sökülmesine karşı

Eğitim-İş Başkanı Kadem Özbay: “Yapılan sadece umut ticaretidir”

Kadem Özbay

Eğitim-İş Başkanı Kadem Özbay, yüksek öğrenim işe yaramaz ve bu hareketin üniversiteden sonra iş bulabileceğine inanan insanlar için umut tüccarı dedi ki: “Her yere üniversite açma politikasının sonucu, üniversite kontenjanlarının bile dolmamasıdır. Bina üniversite olmuyor, öğretim üyesi bile yok. Bu tür sıralama sınavlarında tüm adaylar için yöntem farklı olduğu için sınav yöntemi önemli değildir. Bu sadece bir yutturmaca, bu şekilde daha iyi olduğu izlenimini veriyorlar.

Özbay, barajın kaldırılmasının hiçbir şey ifade etmediğini söyledi. Toptan sınav sistemini değiştir dedi ki: “Sorunun eşikte değil, sınav sisteminin kendisinde olduğunu biliyoruz, eşiğin kaldırılmasının amaçlanan, bu kadar çok öğrencinin eşiği geçmediği haberlerini engellemeye yönelik olduğu bir dönemde, bir süre içinde Birkaç yıl içinde çoğu öğrenci Türkçe ve Matematik gibi iki temel ders için bile çok az para kazanabildi.”

Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı-Sen Nejla: “Kalite sorunları ortadan kalktı”

tırnak tahtası

Eğitim-Sen Yönetim Kurulu Başkanı Nejla Meclisi, bunun bu adım politik ve kalite kaygıları belirtilmiş: AKP-MHP iktidarı döneminde yükseköğretimin kalitesine yönelik kaygılar ortadan kalktı. Niceliksel olarak, büyüme hedefi tüm bunları, özellikle eğitim, barınma ve geçim kaynaklarının kalitesi sorununu atladı. Pandemi tüm okulları etkiledi ve uzaktan eğitim nedeniyle notlar düştü. Telafi dersi yoktu ve bu nedenle üniversite sınavını geçen birçok öğrenci barajı geçemedi. Üniversite kontenjanları doldurulamadı, sınıflar boş kaldı. Bu siyasi iktidar hamlesinin bilgi kaybının telafisi olduğunu düşünüyorum.

Nejla Kurulu, bu sistem diplomalı işsiz Ayrıca şunu belirtiyor: Sınav puanlarında ciddi düşüş olacağını gördükleri için TYT ve AYT taban uygulamasını kaldırdılar. Üniversitelerde bu yıl doldurulacak öğrenciler için şu anda kaç yer var. Bu yine bazı nicel değişikliklere yol açacaktır. Bu nicel değerlendirmenin sonucu diplomalı işsizlerdir. Umutla dolup taşarlar ama umuttan sonra öğrencinin mezun olduktan sonra çalışacağı işi güvence altına alamazlar.

Yeni sistemin öğrenciler lehine olacağını savunanlar var.

Eğitim danışmanı Sadyk Gültekin, NTV’ye verdiği röportajda: “Bu çok yerinde ve doğru”

sadık galtekin

NTV başta olmak üzere birçok üniversiteyle röportaj yapan eğitim danışmanı Sadyk Gültekin, NTV’de yaptığı konuşmada şunları söyledi: baraj sisteminin bilimsel bir temeli yok belirtilmiş: “Aslında bu alınması gereken bir karardı. Doğru, çok kesin ve doğru. Yıllardır hep tartışılan bir konuydu: “Neden 150, neden 180”. Birileri böyle bir karar vermiş ama bunun bilimsel bir açıklaması yoktu. Yani 140 olabilirdi, 160 olabilirdi.”

Gültekin, eşiğin altındaki öğrenci sayısı ve boş kontenjan sayısı. Verdi: “Bir buçuk yıldır büyük bir sorunumuz var, bilinen bir pandemi süreci. Bu da eğitimde ciddi ihlallere yol açtı. 150 eşik puanının altındaki öğrenci sayısı 800.000′. Geçen yıl ek yerler 170.000 kota boş kaldı.

Sosyal medyanın “emeklerimizin boşa gitmesine” tepkisine de değinerek şunları söyledi: üniversite sınav sisteminin yanlış olduğunu belirtilmiş: İşçinin emeği boşa gitmedi. Yine doğal bir eleme, arz ve talep dengesi olacak. Aslında bu test de kaldırılmalıdır. Neden sadece bir test? Bu neden yılda bir kez yapılıyor? Bu, yıl içinde birkaç kez yapılmalı ve öğrenciye bir sınav sonucunda kazandığınız veya kaybettiğiniz söylenmemelidir. Üniversiteler kendi sınavlarını yapmalıdır.

Sonuç olarak, bu sistemin öğrencinin zararına veya yararına çalıştığını düşünenlerin genel bir fikri var gibi görünüyor: Sınav sistemi tamamen değiştirilmelidir. Eşik noktalarının kaldırılması hakkında ne düşünüyorsunuz? Lütfen düşüncelerinizi yorumlarda paylaşmayı unutmayın.

Source link

What do you think?

Bir yanıt yazın

Tartışmalı baraj puanlama kararının ardından YÖK başkanının ilham veren açıklaması: "Rekabet artacak, baskı azalacak"

Tartışmalı baraj puanlama kararının ardından YÖK başkanının ilham veren açıklaması: “Rekabet artacak, baskı azalacak”

cs:go mu valorant mı

CS:GO mu Valorant mı? Tartışma yeniden alevlendi